петък, 23 юни 2017 г.

Пюре от карфиол с копър, чесън и горчица

Вдъхновена от рецептата на Инес (източник: Пюре от карфиол с куркума и кокос), реших да си направя импровизация с една по-различна версия, в която включих горчица, копър и чесън.
И така, предлагам ви едно ястие, което е нисковъглехидратно и вегетарианците като мен могат да добавят към салата, тофу или яйце, а за другите - според въображението.

***
Чесънът, наред с лука е особено полезен при диабетиците, защото намалява нивото на кръвната глюкоза. Това се дължи на две негови естествени съставки (флавоноиди) - алил пропил дисулфид и диалил дисулфиден окис (оксид), известен с името алицин.
Двете растителни вещества намаляват производството на глюкоза от черния дроб и свързаното с това повишаване на кръвната глюкоза на гладно. Освен това, чесновите флавоноиди намаляват „лошия“ холестерол и триглицеридите, понижават кръвното налягане и потискат агрегацията на тромбоцитите, водеща до образуването на съдови запушалки.


***
Пюре от карфиол с копър, чесън и горчица




Продукти:

1/2 карфиол или 5-6 розички
3-4 скилидки чесън (количеството варира според вкуса)
2 ч.л. горчица
1 с.л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Сваряваме карфиола на пара и след това го пасираме, като накрая добавяме ситно нарязания чесън и останалите съставки. Толкова лесно и бързо за приготвяне, а вкусът - неповторим!



Няма коментари:

Публикуване на коментар