И така, предлагам ви едно ястие, което е нисковъглехидратно и вегетарианците като мен могат да добавят към салата, тофу или яйце, а за другите - според въображението.
***
Чесънът, наред с лука е особено полезен при диабетиците, защото намалява нивото на кръвната глюкоза. Това се дължи на две негови естествени съставки (флавоноиди) - алил пропил дисулфид и диалил дисулфиден окис (оксид), известен с името алицин.
Двете растителни вещества намаляват производството на глюкоза от черния дроб и свързаното с това повишаване на кръвната глюкоза на гладно. Освен това, чесновите флавоноиди намаляват „лошия“ холестерол и триглицеридите, понижават кръвното налягане и потискат агрегацията на тромбоцитите, водеща до образуването на съдови запушалки.
***
Пюре от карфиол с копър, чесън и горчица
Продукти:
1/2 карфиол или 5-6 розички
3-4 скилидки чесън (количеството варира според вкуса)
2 ч.л. горчица
1 с.л. зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Сваряваме карфиола на пара и след това го пасираме, като накрая добавяме ситно нарязания чесън и останалите съставки. Толкова лесно и бързо за приготвяне, а вкусът - неповторим!
Няма коментари:
Публикуване на коментар