събота, 10 юни 2017 г.

Суров /веган/ кокосов сладкиш с шипков мармалад

Да започнеш писането на блог за диабетици със сладкиш е колкото шеговито, толкова и показателно, че макар и със захарен диабет, бихме могли отвреме-навреме да си позволяваме по едно малко парченце здравословен десерт.
Отдавна се каня да си направя личен дневник с любими мои рецепти, които просто да запазя някъде, за да са ми под ръка и които да не забравям да повторя и потретя.
Е, взех решението това да стане обществено споделено, защото може да се окаже полезно и за други хора със специфичен хранителен режим.
Съвсем наскоро открих очарованието на суровия морков в десерта - бях скептична, но щом го опитах, вече ще присъства редовно на трапезата в тази форма!
Сладкишът е богат на пектин и фибри, които са безценни за нашата диета.

Пектинът, както е известно, намалява нивата на лошия холестерол, съдейства за забавеното усвояване на въглехидратите и намаляването на гликемичния им индекс, а наред с това и увеличава чувствителността на клетките към действието на инсулина. Пектинът също така има способността да се свързва с тежките метали в стомашно-чревния тракт и да ги извежда навън.

Ето го и кокосовият десерт:




Продукти:

- 1 морков
- 1 ябълка
- 50г. накиснати сурови ядки
(аз ползвах бадеми, орехи и слънчогледови семки)
- 50г. кокосови стърготини
- 1 с.л. кокосово масло
- 1 ванилия
- 2 с.л. кокосова захар (тя е с нисък гликемичен индекс). Може да се замени и със стевия или няколко обелени фурми
- 2-3 с.л. кокосово мляко или друго ядково, което да спои сухите съставки
- 100г. шипков мармалад с фруктоза и пектин

Приготвяне:

Морковът и ябълката се настъргват наситно и към тях добавяте всички изброени продукти, без мармалада. Смесвате всичко с помощта на блендер или пасатор. Готовата хомогенна смес се разстила в подходящ плитък съд, който първо може да поръсите с кокосови стърготини, за да се отлепват парченцата по-лесно.
Слага се в камерата за 30 мин. да се стегне и след това се намазва отгоре мармалада.
И помнете - важни са малките дози :) Ако спазваме мярката, ще си доставим радост. А ако споделим тази своя радост с близките си, тя само ще се умножи.
Да ви е сладко! Ние, диабетиците, сме си натурално сладки :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар