неделя, 22 октомври 2017 г.

Билката стевия - моята захар

Много диабетици, а и хора, желаещи по една или друга здравословна причина да намалят захарта, желаят да намерят природна алтернатива, различна от изкуствените подсладители. Аз лично една година по-късно успях да открия такава.
Бях се спряла на стевията под формата на прах и четейки съдържанието й, ми се струваше най-безвредна. Притесняваше ме, обаче, белият й цвят, който очевидно показва, че е преминала химическа преработка, а оттам няма как да сме убедени как може да навреди. В биомагазините попаднах на малко пакетче натурални листа от стевия, но цената им е твърде висока за малкото количество, което се предлага (7-8лв. за едни 50г.). Е, за щастие разбрах, че за същите пари може да си закупя от най-обикновена билкова аптека (аз отидох в тази на ул. Поп Богомил до Лъвов мост) 500г. натурална стевия, а с нея могат да се направят много прекрасни сладки изкушения!








Как я ползвам?
На първата снимка виждате отдясно в каква форма я купувам - малко по-едра от брашно. В най-обикновена кафемелачка я смилам до прахообразна консистенция, подобно на пудра захар.
Самата билка може както да се накисва (без да се смила, разбира се), така и да се консумира директно.
Факт, че не на всеки му допада специфичния и аромат и вкус. Аз, за щастие, съм от нейните почитатели.
Направих вече две успешни нисковъглехидратни торти с нея, чиито рецепти скоро ще споделя с вас!



Няма коментари:

Публикуване на коментар