Отдавна не съм писала нищо тук, защото правя опити да се придържам към нисковъглехидратно-високомазнинно хранене (НВ-ВМ) и експериментирам с различни храни.
Определено дори и без да съм толкова стриктна, то дава видими промени при показателите и свалянето на стойностите на гликирания хемоглобин е най-показателно.
В нет пространството е пълно с рецепти за НВ палачинки като споделените от No sugar, например. Аз вече пробвах не една от тях, и общото е съчетанието на яйца с ядки или семена на брашно.Тази сутрин си направих, обаче, толкова вкусна и успешна версия, че реших да я споделя и с вас.
Всеки с въображението си може да опита различни други варианти с това, което има под ръка. Идеята е да заместим брашното, което при диабетиците вдига много кръвната захар. Аз често ползвам чия, която смилам на брашно, смесвам я с яйца и воала! Днес добавих за разнообразие и други съставки в сместа.
Продукти за 4 бр. палачинки:
- 2 яйца на
- 50г. сурови бадеми, смлени на брашно
- 3 с.л. чия, смляна на брашно
- 4-5 с.л. овесени трици
- 3 с.л. кисело мляко
- щипка сол
- вода
Приготвяне:
Първо смлях бадемите в кафемелачка, същото сторих и с чията. Към тях добавих триците, яйцата, солта и киселото мляко. Сложих вода, докато се превърне в гъста смес за палачинки и разбивах с миксера, колкото е необходимо.
Вместо да ги изпържа, тъй-като ми залепват, ги слагам върху хартия за печене в тигана и котлонът го включвам на много ниска степен. Когато се изпекат от едната страна, върху палачинката слагам друго парче хартия за печене и я обръщам от другата страна. Моите палачинки не ги направих много тънки и не ги завих, но аз и не търсех подобен ефект. Вероятно, ако се направят по-тънки, ще станат повече на брой с изброените продукти.
За хората около вас, които не следват НВ режим, можете да ги поднесете със сладко или мед. Към последния можете да добавите и тахан.
За себе си направих вариант с крема сирене, но вместо готово, аз смесих извара с масло и самардала.
Вкусът им е невероятен, а като състав са далеч по-пълноценни от обикновените!
Няма коментари:
Публикуване на коментар